betherefest.gr

GreekEnglish (United Kingdom)

Κουιρίνο Κριστιάνι: το μυστήριο της πρώτης ταινίας animation μεγάλου μήκους

  • PDF

Image Ένα συναρπαστικό ντοκυμαντέρ για την ζωή του πρωτοπόρου Ιταλο-αργεντινού animator και σκηνοθέτη Quirino Cristiani, σκηνοθετημένο από τον Gabriele Zucchelli, στο πρόγραμμα του 2ου Be there! Corfu Animation Festival.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

H ταινία ξεκινά με τον Quirino Cristiani στη γενέτειρα του την Ιταλία την οποία επισκέπτεται ξανά ηλικιωμένος πια το 1981.

Το 1900 ο τετράχρονος Quirino και η οικογένειά του εγκαταλείπουν την Ιταλία για το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Με την ενθάρρυνση του πάντοτε καινοτόμου Valle ο Quirino δημιουργεί τα πρώτα του animations.

To 1971 η ταινία του, "El Apóstol", κάνει πρεμιέρα σε έναν θρυλικό κινηματογράφο του Μπουένος Άιρες και με την πολλή επιτυχημένη σατιρική σκιαγράφηση του Αργεντινού Προέδρου Yrigoyen θέτει τις βάσεις για την έναρξη μιας σειράς ταινιών animation πολιτικής έμπνευσης.

Για τη δημιουργία της ταινίας ο Cristiani δομεί μία νέα κινηματογραφική τεχνική και την θεμελιώνει δικαιώματα για την αποκλειστική χρήση της.

Το 1981 φεύγει από τον Valle και κάνει μία άλλη ταινία με τον τίτλο "Sin dejar rastro" ("Without a trace") που όμως λόγω της αμφιλεγόμενης θεματολογίας της λογοκρίθηκε και απαγορεύθηκε από τις αρχές.

Κατά τη διάρκεια τις δεκαετίας του ΄20 ο Cristiani ανοίγει το δικό του στούντιο και δημιουργεί μία σειρά ταινιών animation μικρού μήκους.

Στην πορεία των χρόνων γίνεται οικολόγος και vegetarian ενώ παράλληλα ιδρύει την πρώτη αποικία γυμνιστών στη Νότια Αφρική.

Στο διάστημα που μεσολαβεί το στούντιο του Valleʼs καίγεται και η ταινία του "El Apóstol" χάνεται για πάντα.

Το 1982 αρχίζει τις προετοιμασίες για το πιο φιλόδοξο project του: μία ταινία animation Μεγάλου μήκους με ήχο.

Το 1931 η πρεμιέρα της ταινίας του «Peludópolis», μιας ακόμη σάτιρας κατά του Προέδρου Yrigoyen, ήταν το αποτέλεσμα μιας προβληματικής διαδικασίας ιστορικών αλλαγών εξαιτίας του δραματικού στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1930 από τον αργεντινό δικτάτορα Στρατηγό Felix Uriburu.

Ο Cristiani δεν θα διακινδυνεύσει τη δημιουργία μιας ακόμη σατιρικής ταινίας animation για το υπόλοιπο της καριέρας του και θα αφοσιωθεί στην παραγωγή ταινιών animation μικρού μήκους λειτουργώντας το στούντιό του ως κινηματογραφικό εργαστήριο.

Το 1941 δέχεται την επίσκεψη του Disney ο οποίος του προσφέρει μια δουλειά στο Hollywood την οποία απορρίπτει βγαίνοντας λίγο αργότερα σε σύνταξη.

Το 1958 και ξανά το 1961 τα ʻΕργαστήρια Cristianiʼ καίγονται ολοσχερώς και ο Cristiani χάνει ουσιαστικά όλη του τη δουλειά.

Μετακομίζει κοντά στην πόλη Cordoba της Αργεντινής, σε ένα ωραίο και απομακρυσμένο χωριουδάκι. Ο κόσμος εξελίσσεται και ο Cristiani σιγά σιγά ξεχνιέται, καθώς τίποτα δε φαίνεται να έχει μείνει από το παρελθόν του.

Βιντεοσκοπημένο στην Ιταλία, την Αργεντινή και την Αγγλία, αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει συνεντέυξεις διαφόρων ειδικών, καθώς και μελών της οικογένειας και φίλους του Cristiani.

Σήμερα έχουν εντοπιστεί μία ταινία animation του 1919 και τα γυρίσματα του «Peludópolis», που διασώθηκαν από θαύμα.

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ ακούγεται και η ιστορία του Cristiani όπως τη διηγήθηκε ο ίδιος από τη μόνη συνέντευξή του, που σώζεται, ενώ μπορούμε να τον δούμε και εν ώρα εργασίας το 1983 όταν σε μεγάλη ηλικία δημιούργησε την τελευταία του ταινία animation.

Ένα χρόνο αργότερα έφυγε από τη ζωή.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ BE THERE!

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

CREDITS

Παραγωγή φεστιβάλ: ANIMATE CORFU

Διοργάνωση εκδήλωσης: Great Events

Logo: Tomek

ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

  • Zippyframes.com
  • Crossbow.gr
  • Motivar.io

CONTACT

Επικοινωνήστε με το φεστιβάλ:
info [at] betherefest.gr


Δείτε την ομάδα του φεστιβάλ
:


You are here ΑΡΧΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2012 TRIBUTES AND RETROSPECTIVES 2012 Κουιρίνο Κριστιάνι: το μυστήριο της πρώτης ταινίας animation μεγάλου μήκους