betherefest.gr

GreekEnglish (United Kingdom)

Βραβεία 2012

  • PDF

Image Όλα τα βραβεία του Be there! Corfu Animation Festival.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Μέγα Βραβείο The Lost Town of Switez, Kamil Polak (ΠΟΛΩΝΙΑ, 2010)

Βραβείο κριτικής επιτροπής: A Happy Wish, Jack Shih (ΤΑΪΒΑΝ, 2011)

Καλύτερη μουσική ταινίας animation: Blossom of Hope (Sotoodeh Yarmahmoodi dir, music Behrooz Shahamat (ΙΡΑΝ, 2010-211)

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Καλύτερη φοιτητική ταινία: Way Out, Lily Sheikhat (ΙΣΡΑΗΛ, 2011)

Ειδική μνεία (εξ ημισείας): Rum and cigars, Ludmila Klinova (ΡΩΣΙΑ, 2010) και

Chest of drawers, Sanni Lahtinen (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, 2011)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ (ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥς)

Danny Boy, Marek Skrobecki (ΠΟΛΩΝΙΑ, 2010)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ:

Η ζωή ενός γάτου, Folimage 2010 (Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ (ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ)

Η ζωή ενός γάτου (Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol, ΓΑΛΛΙΑ 2010)

ΚΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ


Με μεγάλη μας χαρά είδαμε τις τρεις υποψήφιες ταινίες στο 'Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μεγάλου Μήκους' (Feature Films in Competition) και ομολογουμένως απολαύσαμε τη διαδικασία της προβολής, αλλά και της συζήτησης που οδήγησε τελικά στην απόφασή μας. Ωστόσο, δυσκολευτήκαμε αρκετά κυρίως επειδή η καθεμία από τις υποψήφιες ταινίες πιστεύουμε ότι συνεισφέρει διαφορετικά στη σύγχρονη τέχνη, αλλά και την πορεία του animation.

Η πρώτη υποψηφιότητα, Η ζωή ενός γάτου (Γαλλία, 2010), σε 2D computer animation, μας μετέφερε, με οδηγό ένα γάτο, στις στέγες του Παρισιού, για να ρίξει φως σε μία υπόθεση μυστηρίου, αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Ο σύγχρονος κόσμος εξακολουθεί να αποτελείται από ετερόκλητα στοιχεία που συμβολικά αποδίδονται από τις αντιθέσεις του φωτός και του σκότους στην ταινία ή από ανθρώπους που καταδιώκουν και από ανθρώπους που καταδιώκονται. Τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, όπως και τα όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, ανατρέπονται μέχρι το τέλος της ταινίας, για να επικρατήσει τελικά η σύγκλιση των ετερόκλητων δυνάμεων.

Η δεύτερη υποψηφιότητα, Κοντός, χοντρός και φαλακρός (Κολομβία, 2011), σε 2D computer animation, 3D computer animation και ροτοσκόπηση, πειραματίστηκε ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο ενός συνεσταλμένου ανθρώπου που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα σκληρό διαπροσωπικό και επαγγελματικό περίγυρο. Μια ανθρωποκεντρική ταινία που απέδωσε με διαφορετικές τεχνικές τον εσωτερικό από τον εξωτερικό κόσμο των ανθρώπων στην προσπάθεια του δημιουργού να αποδώσει κάποιες από τις πιο σιωπηλές εσωτερικές διαδικασίες ως προς τη σχέση μας με το αντικείμενο των φόβων μας.

Η τρίτη ταινία, Jerzy ο σκατζόχοιρος (Πολωνία, 2011), σε 2D computer animation και ντεκουπαρισμένα υλικά, ζωγράφισε με προκλητικό τρόπο το πολιτικά μη ορθό και δημιούργησε, κατά το πρότυπο του Φρανκεστάιν, ένα ομοίωμα αντιήρωα, που έμελλε να χρησιμοποιηθεί για πολιτικό αποπροσανατολισμό. Μία ηχηρή πολιτική σάτιρα που επιστρατεύει διαφορετικές κοινωνικές ομάδες για να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη για νέα ιδεολογικά πρότυπα.

Η επιλογή ήταν δύσκολη και η απόφαση οριακή, αλλά τα τρία μέλη της επιτροπής εντοπίσαμε σε μία από τις τρεις ταινίες την προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν με πειστικό τρόπο κάποιοι λιγότερο σύνθετοι τεχνικοί τρόποι που εξακολουθούν, ωστόσο, να στέλνουν σύγχρονα μηνύματα και να μαγεύουν. Σε απάντηση σύγχρονων τεχνικών τρόπων που όλο και περισσότερο κατακλύζουν την παραγωγή animation σήμερα (όπως το 3D computer animation, η ροτοσκόπηση, τα ντεκουπαρισμένα υλικά) προσέξαμε ότι το 2D computer animation εξακολουθεί, χωρίς να είναι παραδοσιακό, να μπορεί να αποδώσει την καλλιτεχνική αρτιότητα μαγεύοντας με ρετρό διάθεση και παρ' όλα αυτά αναπροσδιορίζοντας αυτό που ξέρουμε ως animation ήδη από παιδιά.

Η εξαίρετη μουσική τζαζ, η ατμόσφαιρα νουάρ στο χρώμα του Dino, ενός γάτου που έφερε κοντά δύο διαφορετικούς κόσμους, το υπερρεαλιστικό στοιχείο και το ονειρώδες, όπως το εντοπίσαμε στην αναπαράσταση του φόβου της Jeanne με κόκκινο χταπόδι ή στη φιλοδοξία της κατάκτησης του κόσμου όπως την είδε ο Victor Costa στον Κολοσσό του Ναϊρόμπι, το παιχνίδισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τα ήσυχα βήματα πάνω στις σκεπές του Παρισιού μας έκαναν να σκεφτούμε ξανά τα όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό και ότι σε όλα, ευτυχώς, υπάρχει το περιθώριο της ανατροπής. Βραβείο στην κατηγορία 'Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μεγάλου Μήκους' στο Be there! Corfu Animation Festival 2012 αποδίδεται στην ταινία Η ζωή ενός γάτου.

ΚΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΤΜ.


Πρώτο βραβείο: Way Out

Το έργο πήρε το πρώτο βραβείο γιατί πιστεύουμε ότι καταφέρνει να εκφράσει με ξεχωριστό τρόπο τις αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου για την καθημερινότητά του, τη ζωή, την αγάπη, τις επιλογές και τις ευκαιρίες. Είναι μία συγκροτημένη ιστορία με συνεκτικότητα, καλή δομή, ενάργεια και σαφήνεια χωρίς να κουράζει.

Τεχνικά άρτιο και με έντονη ποιητική διάθεση, το έργο καταφέρνει να απευθυνθεί στο συναίσθημα και να κινηθεί μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Χρησιμοποιεί το χρώμα ώς δομικό στοιχείο του καθώς οι σκηνές της πραγματικότητας παρουσιάζονται με ασπρόμαυρο χρώμα ενώ εκείνες του ονείρου με έγχρωμο, δημιουργώντας έτσι μία διάθεση για την παραμονή στο όνειρο.

Ειδική μνεία: Rum and cigars

Το έργο επιλέχθηκε για την έντονη εικαστικότητα που το διακρίνει, για τον σωστό συνδυασμό κινήσεων, ήχων, χρωμάτων, για την ανάλαφρη, δροσερή και χαρούμενη ματιά της πραγματικότητας.

Ειδική μνεία:Chest of Drawers

Το έργο επιλέχθηκε για την εξαιρετική ιδέα της διαπραγμάτευσης της γυναικείας ταυτότητας μέσα από τον συμβολισμό του γυναικείου σώματος με μία συρταριέρα. Είναι χώρος στον οποίο αποθηκεύουμε, πετάμε, κρύβουμε, ξεχνάμε, ανακαλύπτουμε πράγματα, αληθινά και συμβολικά. Έτσι και η πρωταγωνίστρια, ανοίγοντας τα συρτάρια του σώματός της, περνάει από τον εγκλεισμό στην ανακούφιση και τέλος στην απελευθέρωση με τρόπο συνεκτικό, σαφή, εκλογικευμένο.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ


To Βραβείο Καλύτερης Μουσικής δόθηκε στον Behrooz Shahamat για την μουσική του για Το Άνθος της Ελπίδας (σκηνοθεσία Sotoodeh Yarmahmoudi, Ιράν, 2011), επειδή είναι πρωτότυπη μουσική σύνθεση, και υποστηρίζει το σενάριο και το σκεπτικό της ταινίας.

To Bραβείο Κριτών απονεμήθηκε στον Jack Shih για το φιλμ Μια Χαρούμενη Ευχή

(Ταιβάν, 2011), που αν και απευθύνεται σε παιδιά, αφορά με το θέμα του εξίσου τους ενήλικες θεατές. Το φιλμ βασίζεται σε μια μεταφορά γύρω από το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν το όνειρο και η φαντασία στην επιβίωση του καθενός μας στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Το μήνυμα αυτό υποστηρίχθηκε αισθητικά και τεχνικά από τον συνδυασμό του δισδιάστατου και τρισδιάστατου animation. Με αυτό το βραβείο, η επιτροπή θέλησε να εξάρει την αισθητική και τεχνική αρτιότητα του φιλμ, όσο και την ενδιαφέρουσα ιστορία και το μήνυμα της ταινίας.

Μεγάλο Βραβείο - Grand Prize

– Τhe Lost Town of Switez (Poland, 2010), by Kamil Polak

To Μεγάλο Βραβείο δόθηκε στην Χαμένη Πόλη της Switez του Kamil Polak (Πολωνία, 2010). Η κριτική επιτροπή θέλησε να τιμήσει με αυτό τον τρόπο μια μεγάλη Ευρωπαϊκή παράδοση στο animation, την Πολωνική παράδοση, που σε αυτό το φιλμ ανανεώνεται σε μια μεγάλη παραγωγή με τη χρήση νέων μέσων, από ένα σκηνοθέτη που δεν φοβήθηκε να συνδυάσει παλιές και νέες φόρμες και μέσα, αλλά και το δισδιάστατο με το τρισδιάστατο animation, με έναν καινοτόμο τρόπο. Ακόμη, η επιτροπή θα ήθελε να εξάρει τον τρόπο με τον οποίο το σενάριο μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε άλλη μια φορά επάνω στην ιστορία και την μνήμη, και το μερίδιό μας στην κοινή Ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά.


Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ BE THERE!

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

CREDITS

Παραγωγή φεστιβάλ: ANIMATE CORFU

Διοργάνωση εκδήλωσης: Great Events

Logo: Tomek

ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

  • Zippyframes.com
  • Crossbow.gr
  • Motivar.io

CONTACT

Επικοινωνήστε με το φεστιβάλ:
info [at] betherefest.gr


Δείτε την ομάδα του φεστιβάλ
: