betherefest.gr

GreekEnglish (United Kingdom)

Be Professional! Forum, 15-16/10

  • PDF

bethere2015-poster-nosponsors-300dpi-600Be Professional! Forum: Το animation πέρα από το animation μέσα στο 5ο Be there!


Πτυχές της δημιουργικής διαδικασίας που ξεπερνούν την τέχνη της καθεαυτό κινηματογράφησης των ταινιών animation εκτίθενται σε ένα διήμερο φόρουμ (Παρασκευή 15/10 – Σάββατο 16/10), και εκτείνονται σε θέματα παραγωγής, σχέσης με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, επαγγελματική οργάνωση και θέματα κοινού. Η όλη διαδικασία των ταινιών animation είναι περίπλοκη και γοητευτική παράλληλα.

" To animation πέρα από το animation"

Παρασκευή 15/10,   Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας   [ελληνική γλώσσα]
Συντονισμός: Βασίλης Κρουστάλλης, καλλ. διευθυντής, Be there! Corfu Animation Festival

12:00-12: 12:10 Βασίλης Κρουστάλλης: Εισαγωγικές παρατηρήσεις

12:10- 12:30 Γιώργος Νικόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Iόνιου Πανεπιστήμιου: Η διδασκαλία της κινησιολογίας σε ηθοποιούς - χορευτές που ενσαρκώνουν χαρακτήρες animation
Στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής με τίτλο "Θέατρο Σκιών και Animation δύο τέχνες συγγενείς", μιας διατριβής βασισμένης σε πρακτικές εφαρμογές (practice based research), ο ερευνητής δημιουργεί το πρώτο καλλιτεχνικό έργο σχετικό με την μελέτη του, μια ταινία animation με καθαρές αναφορές στο θέατρο σκιών. Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Στην ταινία συμμετέχουν performers (ηθοποιοί - χορευτές), καθώς το animation παράγεται από ζωντανή δράση (live action animation), οι οποίοι πριν φτάσουν στην διαδικασία των γυρισμάτων περνούν από ένα εξίσου σημαντικό και δύσκολο στάδιο, το "ζωντάνεμα" των χαρακτήρων τους. Αφού πρώτα έχει γίνει η μελέτη της κίνησης από τον ερευνητή επάνω σε τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα και σε φιγούρες θεάτρου σκιών, οι performers διδάσκονται τον τρόπο που θα τους δώσει την δυνατότητα κατακτήσουν μέσω της κίνησης τον χαρακτήρα που πρόκειται να ενσαρκώσουν. Η εισήγηση περιλαμβάνει ένα μέρος επίδειξης της μεθόδου που ακολουθούν σκηνοθέτης και performers για την επίτευξη του στόχου τους.

12:30-12:50 Αρίσταρχος ΠαπαδανιήλΣκηνοθέτης-Animator, Ιδρυτικό Μέλος ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ:  ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ |  70 χρόνια ελληνικό animation
Με αφορμή την επέτειο εορτασμού των 70 ετών ελληνικής δημιουργίας animation (1945-2015), η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ ανακοινώνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων που τιμούν το παρελθόν και αναγγέλλει το όραμα νέων δημιουργικών πρωτοβουλιών.
.
12:50-13:00 Ερωτήσεις-σχόλια

13:00-14:30 Βιλελμίνη Σωσώνη, Λέκτορας, τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιόνιου Πανεπιστήμιου, Ισμήνη Καραντζή, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιόνιου Πανεπιστήμιου,: Η Οπτικοακουστική Μετάφραση και η προσβασιμότητα στο οπτικοακουστικό υλικό ατόμων με αναπηρία

Παρέμβαση: Γιάννης Γιάλλουρος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας

Η ιστορία της Οπτικοακουστικής Μετάφρασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και παράλληλα την εξέλιξη του κινηματογράφου. Μάλιστα, η ίδια η γέννησή της κατέστη αναγκαία και εν συνεχεία εφικτή χάρη στη μετάβαση από τον βωβό στον ομιλώντα κινηματογράφο και στον υπερκερασμό των τεχνικών δυσκολιών που ταλάνιζαν τους ανθρώπους του θεάματος και τους μηχανικούς ήδη από το 1894. Η Οπτικοακουστική Μετάφραση εφαρμόζεται ευρέως σε όλο τον κόσμο ενώ μεταμορφώνεται καθημερινά από τις καταιγιστικές τεχνολογικές ανακαλύψεις και τις αλλαγές που επιφέρει ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος και ο παγκόσμιος ιστός. Περιλαμβάνει δε, μεταξύ άλλων, εκτός από τον ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα διαγλωσσικό υποτιτλισμό για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το DVD και το Διαδίκτυο, τη μεταγλώττιση, το voice over, τον υπερτιτλισμό, τον υποτιτλισμό για τους κωφούς ή βαρήκοους (SDH) και την ακουστική περιγραφή, ήτοι την περιγραφή εικόνων στην οθόνη για τους τυφλούς ή τα άτομα με προβλήματα όρασης. Στην παρουσίαση επιχειρείται μια επισκόπηση των διαφόρων ειδών Οπτικοακουστικής Μετάφρασης με έμφαση στον διαγλωσσικό υποτιτλισμό, τον υποτιτλισμόγια κωφούς και βαρήκοους και την ακουστική περιγραφή.

Πρακτική άσκηση των παραπάνω θα γίνει στην ταινία animation της Έφης Παππά " Η γιαγιά μου είναι πάντα γεμάτη".
.

Σάββατο 17/10,  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας  [αγγλική γλώσσα]
Συντονισμός: Βασίλης Κρουστάλλης, καλλ. διευθυντής, Be there! Corfu Animation Festival

12:00-12:45 Ron Dyens, παραγωγός: Γαλλικές ταινίες animation: παραγωγή και συμπαραγωγή.
Ο ιδρυτής και διευθυντής της υποψήφιας για Oscar γαλλικής εταιρείας Sacrebleu Productions, με μακρόχρονη πορεία στο χώρο του γαλλικού καλλιτεχνικού animation από το 1999 θα αναπτύξει το θέμα: "Γαλλικές ταινίες animation: παραγωγή και συμπαραγωγή:

12:45- 13:30 Hanna Heilborn, σκηνοθέτρια  Οπτική πολιτική.  H Hanna Heilborn θα μιλήσει για τον κοινό αγώνα εκείνης και του David Aronowitsch να ανακαλύψουν καινοτόμες μορφές, για να μπορέσει το κοινό να βιώσει την κοινωνίας μας με έναν νέο τρόπο, διανοητικά, συναισθηματικά και πολιτκά..
13:30-13:45 Ερωτήσεις – σχόλια
13:45-14:00 Κλείσιμο φόρουμ – συμπεράσματα

H είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φόρουμ είναι ελεύθερη.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ BE THERE!

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

CREDITS

Διοργάνωση Φεστιβάλ: Great Events

Logo: Tomek

ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

  • Great Events
  • Zippyframes.com
  • Corfuland.gr

CONTACT

Επικοινωνήστε με το φεστιβάλ:
info [at] betherefest.gr


Δείτε την ομάδα του φεστιβάλ
:


You are here ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Workshops Be Professional! Forum, 15-16/10