betherefest.gr

GreekEnglish (United Kingdom)

Ένα Όσκαρ στο φεστιβάλ: Zbig Rybczynski

  • PDF

rybczynski1Ένας  Πολωνός σκηνοθέτης και πρωτοπόρος του HD animation είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του φετινού Be there! Corfu Animation Festival.

Ο Zbig Rybczynski (προφέρεται ριμπ-τσί-νσκι), βραβευμένος με Όσκαρ αλλά και με EMMY έρχεται στην Κέρκυρα και το φεστιβάλ. Διαβάστε περισσότερα για το έργο του, και δείτε αποσπάσματα από την ταινία που θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ.

 

PERSONS: RYBCZYNSKI

Οι ειδικοί του κινηματογράφου και ο τύπος τον περιγράφουν οι δημοσιογράφοι τον περιγράφουν συχνά τον Πολωνό καλλιτέχνη ως συγγραφέα, σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή και animator, αλλά και ως «Αναγεννησιακό άνθρωπο της δεκαετίας του '90», για τη χρήση οπτικά προηγμένου computer animation, την τέχνη και την τεχνολογία, που χρησιμοποιεί. Είναι επίσης γνωστός παραγωγός βραβευμένων ταινιών live-action και μουσικών βίντεο.

rybczynskitheorchestraΤο Be there! Corfu Animation Festival, τιμώντας την παρουσία του στο Φεστιβάλ και αναγνωρίζοντας την επιρροή του στην σύγχρονη τέχνη του HD Animation, παρουσιάζει τον Zbigniew Rybczyński, ο οποίος θα δώσει masterclass στο πλαίσιο του φεστιβάλ με τίτλο "The Art of making Modern Image-Creation and production of Visual Special Effects in Cinema", ενώ παράλληλα θα προβληθεί η βραβευμένη με EMMY ταινία του The Orchestra.

Ο Rybczyński γεννήθηκε στο Łódź της Πολωνίας (1949) και είναι βραβευμένος από την Ακαδημία Κιν/φου (τα γνωστά Όσκαρ), έχοντας πλήθος άλλων βραβείων και διεθνών διακρίσεων. Σπούδασε κινηματογράφο στο τότε παγκοσμίως γνωστό Łódź Film School (PWSFTviT), μαθητής του οποίου υπήρξε και ο Ρομάν Πολάνσκι.

Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία εργαζόμενος ως κινηματογραφιστής για νέους σκηνοθέτες της γενιάς του. Ταινίες του από εκείνη την περίοδο περιλαμβάνουν τα: The Talk (Rozmowa- TV) και Gropingly (Po Omacku) από τον Piotr Andrejew, Videocassette (Wideokaseta) από τον Filip Bajon, Wanda Gościmińska włókniarka από Wojciech Wiszniewski , και μια μεγάλου μήκους ταινία από τον Grzegorz Królikiewicz Dancing Hawk (Tańczący Jastrząb). 

Σαν μέλος μιας ομάδας πρωτοποριακών παραγωγών ταινιών, «Warsztat Formy Filmowej», ο Rybczyński παρήγαγε μία εντυπωσιακή σειρά ταινιών, κυρίως live-action, για κινηματογραφικά στούντιο στο Λότζ, στην Αυστρία και στη Βιέννη, που τον καταξίωσαν ως συγγραφέα, παραγωγό και κινηματογραφιστή, από πολύ νωρίς στη σταδιοδρομία του.

rybczynskitangoΤο 1980 ο Rybczyński προσέλκυσε πολυάριθμες διακρίσεις ως Animator για τη λαμπρή του ταινία animation/live-action μικρού μήκους, της οποίας είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια, το Tango.Το 1980 ο Rybczyński προσέλκυσε πολυάριθμα κολακευτικά σχόλια ως Animator για τη λαμπρή του ταινία animation-δράσης μικρού μήκους, της οποίας είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια, το Tango.

Προκειμένου να δώσει υπόσταση σε τριάντα έξι χαρακτήρες σε διαφορετικά στάδια της ζωής, οι οποίοι όλοι αλληλεπιδρούσαν σε ένα δωμάτιο, σχεδίασε και χρωμάτισε σχεδόν 16.000 ζελατίνες με τεχνική matte, που συνδυάστηκαν με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες προβολές σε έναν οπτικό αποτυπωτή. Για τη δημιουργία αυτής της ταινίας, όπως ο ίδιος αναφέρει στον ιστότοπό του, δούλεψε για επτά μήνες επί δεκαέξι ώρες ημερησίως. 

Το 1981, η οκτώ λεπτών ταινία του μικρού μήκους κέρδισε αναρίθμητα διεθνή βραβεία από φεστιβάλ ταινιών, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Βραβείου του Annecy International Animated Film Festival και του Βραβείου του Κracow Film Festival στην Πολωνία. Δύο χρόνια αργότερα, κατακτά το μεγαλύτερο βραβείο του ως σήμερα, το Βραβείο της Ακαδημίας Κιν/φου, για «Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους (Animated)». 

Αμέσως μετά την κατάκτηση του Oscar, ο Rybczyński μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρχικά στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, έγινε ο πρώτος παραγωγός ταινιών, που καινοτόμησε δημιουργώντας βίντεο ταινίες υψηλής ανάλυσης.

rybczynski_simplemindsΜε την ίδρυση της επιχείρησής του, Zbig Vision Ltd., στο Λος Άντζελες ο Rybczyński απέκτησε ηγετικό ρόλο στις παραγωγές, κυρίως ταινιών live-action και μουσικών βίντεο καλλιτεχνών όπως Art of Noise, Mick Jagger, Simple Minds, Pet Shop Boys,The Alan Parsons Project, Yoko Ono, Lou Reed, Supertramp, αλλά και το Imagine του John Lennon, που του προσέφεραν διάφορα βραβεία της μοσυικής-κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Από το 1994 έως το 1997, ο Rybczyński εργάστηκε για τα CBF Studios στο Βερολίνο της Γερμανίας, όπου ανέπτυξε νέες τεχνικές παραγωγής στους τομείς της σύνθεσης εικόνας και της ελεγχόμενης κίνησης στη φωτογραφία.

Από το 1998 έως το 2001 έζησε και εργάστηκε στην Κολωνία της Γερμανίας ως καθηγητής Πειραματικού Κινηματογράφου της Ακαδημίας Τεχνών Κινηματογράφου. Λίγο αργότερα ανέλαβε πανεπιστημιακά καθήκοντα στη Γερμανία ως καθηγητής Πειραματικού Κινηματογράφου στην Ακαδημία Τεχνών Media της Κολωνίας

Με την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001 και με τις δράσεις της εταιρείας του, Zbig Vision Ltd., ο Rybczyński συνέχισε να καλλιεργεί νέο έδαφος στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή τεχνών Εικόνας. Απασχολήθηκε ως καθηγητής φωτογραφίας και ψηφιακής φωτογραφίας για τον κιν/φο, αλλά και ως ερευνητής ασχολήθηκε με την έρευνα της τεχνολογίας blue και greenscreen compositing στην εταιρεία Ultimate Corporation.

Από το 2009, ο Zbigniew Rybczyński διευθύνει στο Wrocław της Πολωνίας το Εργαστήριο Οπτικών Τεχνολογιών (Studios for Visual Technologies), που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ταινιών, ενώ παράλληλα διεξάγει έρευνα στο πεδίο της εικόνας, εκπαιδεύοντας ερευνητές στα νέα μέσα.

Το αφιέρωμα στον Zbig Rybczynski γίνεται με την ευγενική υποστήριξη της Πολωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

THE ORCHESTRA

Η ταινία The Orchestra γυρίστηκε το 1990 με τη μέθοδο του HDTV animation. 6 ενότητες, η καθεμία επενδύει οπτικά ένα κλασικό κομμάτι, από την Κλέφτρα Κίσα του Ροσίνι ως το Bolero του Ραβέλ. Ηθοποιοί και η τεχνική του Rybczynski γίνονται ένα μοντέρνο, τολμηρό και σαγηνευτικό σχόλιο για την ανθρώπινη κατάσταση.

Ανάμεσα στους χώρους γυρισμάτων, το μουσείο του Λούβρου και o καθεδρικός ναός της Chartres. Η ταινία κέρδισε το 1990 βραβείο ΕΜΜΥ για τα εξαιρετικά οπτικά εφφέ της.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Από το Δεκέμβριο του 2007,  ο Rybczynksi εργάζεται σε ένα δίωρο φιλμ με τον τίτλο  The Short History of White People , που αντανακλά τη μοίρα των Εβραίων στον ευρωπαΪκό πολιτισμό. 

1992: KAFKA - HDTV long film, 52:16,
1991: MANHATTAN - πειραματική ταινία HDTV 28 min,
1990: THE ORCHESTRA -  μεγάλου μήκους ταινία HDTV  57:11, Zbig Vision and Ex Nihilo,
1988:  THE FOURTH DIMENSION - πειραματική ταινία 35mm film/video, 27 min, Zbig Vision, RAI III, Canal+ and KTCA-TV(PBS)
1987LET'S WORK - HDTV μουσικό video για τους MICK JAGGER, 4:05, CBS Records 
STEPS - πειραματική ταινία 35mm film, 26 λεπτά, Zbig Vision, KCTA-TV(PBS), Channel Four
1986: IMAGINE - πειραματική ταινία  HDTV  4:20 (μουσική JOHN LENNON), Rebo/Rybczynski Production 
OPPORTUNITIES - μουσικό video για τους  PET SHOP BOYS, 3:40, EMI Records
1985ALIVE AND KICKING - μουσικό video για τους SIMPLE MINDS, 5:25, A&M Record 
1984SIGN OF THE TIMES - μουσικό video από τους  GRANDMASTER FLASH, 4:25, Elektra/Asylum Records 
1980: TANGO - μικρού μήκους ταινία 35mm
 1979: MEIN FENSTER(My Window) - μικρού μήκους ταινία 35mm, 2:26,
 1974: ZUPA (Soup) - μικρού μήκους ταινία 35mm short film, 8:22,
1972: KWADRAT (Square) -μικού μήκους ταινία  35mm

Σαν μέλος μιας ομάδας πρωτοποριακών παραγωγών ταινιών, «Warsztat Formy Filmowej», ο Rybczyński παρήγαγε μία εντυπωσιακή σειρά ταινιών, κυρίως live-action, για κινηματογραφικά στούντιο στο Λότζ, στην Αυστρία και στη Βιέννη, που τον καταξίωσαν ως συγγραφέα, παραγωγό και κινηματογραφιστή, από πολύ νωρίς στη σταδιοδρομία του.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ BE THERE!

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

CREDITS

Παραγωγή φεστιβάλ: ANIMATE CORFU

Διοργάνωση εκδήλωσης: Great Events

Logo: Tomek

ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CONTACT

Επικοινωνήστε με το φεστιβάλ:
info [at] betherefest.gr


Δείτε την ομάδα του φεστιβάλ
:


You are here ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ & ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΕΣ Ένα Όσκαρ στο φεστιβάλ: Zbig Rybczynski